Wat zijn absolute en relatieve URL’s eigenlijk? Een absolute URL is https://www.frank-a-do.nl/weblog/ en een relatieve URL is /weblog/. Beide URL’s werken en de vraag is dan ook waarom kiezen voor de ene of de andere vorm? In dit artikel leg ik het verschil uit en de invloed die het op SEO heeft.
Een absolute URL bevat zowel het protocol, als de domeinnaam (al dan niet met subdomein) en een aanvullend pad en/of bestandsnaam.
Voorbeelden van absolute URL’s:
https://www.frank-a-do.nl/e-commerce/
https://www.frank-a-do.nl/wp-content/themes/frank-a-do/uploads/Google-Export-Business-Map.pdf
Bij een relatieve URL wordt door een webbrowser en ook crawler aangenomen dat er verwezen wordt naar een bestand (zoals een HTML-bestand of bijvoorbeeld een PDF-bestand) binnen hetzelfde (sub)domein waar men zich op dat moment bevindt.
Voorbeelden van relatieve URL’s:
/e-commerce/
/wp-content/themes/frank-a-do/uploads/Google-Export-Business-Map.pdf
Verschil is helder toch?
Dat is mogelijk als de website, het domein op verschillende manieren te bereiken is. Bijvoorbeeld deze vier versies:
https://frank-a-do.nl
https://www.frank-a-do.nl
https://www.frank-a-do.nl
https://www.frank-a-do.nl
Wij hebben het op de server zo ingesteld dat alle versies redirecten naar https://www.frank-a-do.nl. Google krijgt op die manier één URL voorgeschoteld en zal ook maar één versie indexeren: https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=site:frank-a-do.nl.
Op die manier krijg je geen duplicate content in de index van Google. Duplicate content is enorm nadelig voor je rankings, dat dient echt vermeden te worden.
Als je website wel op verschillende manieren te bereiken is, is het gebruik van relatieve URL’s ook erg lastig, aangezien deze dan ook op vier verschillende manieren zijn te interpreteren. Dit veroorzaakt een wildgroei aan URL interpretaties, de interne linkstructuur wordt nadelig beïnvloed en Google begrijpt er weinig meer van. Voorkom dit!
Onderstaand filmpje en dit artikel van Moz verduidelijken dit:
Absolute URL’s:
Relatieve URL’s:
Kortom, vaak is het beter absolute URL’s te gebruiken. Het gebruik van relatieve URL’s kan wel, maar dan moeten duplicate content issues volledig worden vermeden op het domein.
Met statische en dynamische URL’s worden niet absolute en relatieve URL’s bedoeld. Dit is weer een hele andere discussie.
Een statische URL is bijvoorbeeld:
https://www.frank-a-do.nl/weblog/tag/seo/
Een dynamische URL zou in dit geval kunnen zijn:
https://www.frank-a-do.nl/weblog?tag=seo&page=1
Voorheen gaf Google altijd aan dat het gebruik van statische URL’s beter zou zijn, mede omdat Googlebot (nog) niet goed in staat zou zijn om deze URL’s te begrijpen en te indexeren. Inmiddels is de crawl techniek van Google dusdanig ontwikkeld dat het begrijpen en indexeren van dynamische URL’s geen problemen meer vormt.
Mooi artikel hierover vind ik: Dynamische URLs of Statische URLs – Wat Zeggen de Experts.
”Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op.”